logotxt

A+ A A-

Management Game Featured

Dette er altså én av de to psykiske delene av golfspillet. Mange undervurderer betydningen av dette. Kanskje fordi det er litt "kjedelig" og har lite med selve golfspillet å gjøre. Går man litt inn på områdene dette dekker, får man trolig en annen oppfatning.

I denne artikkelen tar jeg opp noen få elementer som jeg selv bruker før og i hver golfrunde. Det er ingen tvil om at jeg har spart mange slag ved å følge mine sjekklister.

Valg av slag: I situasjoner man står overfor ute på banen er det alltid et valg som må tas. Ballen ligger aldri på samme sted og alltid er det nye muligheter. Man må bedømme hvordan man skal angripe med hvilken kølle og hva for et slag. Skal jeg ta en høy pitch eller skal jeg chippe med 5-jern? Skal jeg ta en putter ut fra bunker eller et vanlig sandwedge slag?
Valgene vi gjør kan få store konsekvenser for resultatet. Det jeg vil fram til er at du som står overfor ditt neste slag, faktisk ser på flere enn én mulighet. Dette gir deg kanskje visualiseringen av nye muligheter. Gå så for det du tror på.

Kanskje er ett av de beste eksemplene jeg kommer på, Bubba Watson i play off, Masters 2012, da han lå langt inn i skogen. Trolig har ingen tidligere laget så mye skru med en 52 grader wedge.

Evaluering av egen ferdighet: Mange spillere har en tendens til å overvurdere sine egne ferdigheter. Vi er ikke alle like dyktige som Bubba Watson eller Tiger Woods, som kan redde seg ut av en situasjon der andre hadde tatt en drop.

Spillestrategi: Kjenner du banen godt, kan du sitte hjemme og planlegge spillet ditt. Se på dine notater fra de siste rundene (for du tar vel noen viktige notater etter hver runde??). Hvor har du feilet og hva var feilene? Hadde du valgt feil kølle på utslag? Var det kortere til vannet enn du trodde? Hvor er det best å legge seg for inspill på greenen? Hvordan skal jeg spille for å legge meg på min yndlingslengde? Er det bare tull å prøve det par 5 hullet på 2 slag?


Jeg vil påstå at med en god strategisk plan er du langt bedre forberedt. De beste spillere i verden kommer til banen de skal spille i helgen (torsdag-søndag) og går banen på tirsdag og onsdag. Ser på alle muligheter for køllevalg, smart plassering på fairway, farer ved green og en rekke andre faktorer de vurderer som viktige. Jeg tenker at når disse gode spillere MÅ gjøre slike forberedelser for å klare seg, er det vel desto mer viktig for oss andre å gjøre det.

Risiko- kontra gevinst analyse: Innen bedrifslære lærer vi om risikostyring. Slike tanker bør vi også ta fram i golf. Fra en nylig runde har jeg et friskt minne jeg vil dele. Jeg har 172 meter igjen til flagget. Jeg må over et vann fordi greenen ligger på en halvøy. Må ha carry på 161 meter for å komme på tørt land. Det er side/motvind. Jeg ligger i litt nedoverbakke. Selvsagt forsøker jeg og havner i vannet. Jeg har tatt en kølle for lite og mangler 4-5 meter. Jeg var grådig og fikk en dobbel. Hadde jeg gått litt nærmere før jeg gikk over, hadde jeg hatt en mye enklere slag og hatt 2 slag mindre.
Dette er bare ett av mange eksempler på at vi overvurderer våre egne evner. Neste gang du lurer litt skal du spørre deg selv: Hva kan konsekvensene være av å gjøre dette dristige slaget? Hvor mye taper jeg ved å være safe? Ikke minst skal du vurdere sjansen for å lykkes.
Jeg sier ikke at du av og til skal ta den store sjansen, men ikke alltid i en turnering. Gjør det når du går en treningsrunde.

Spesielt i konkurranser: Første regel i golf er å holde ballen i spill. Det betyr fairway og sikkert innspill til greenen. Velg kølle på utslaget som gjør deg mer sikker på å ligge på fairway. Det er ikke alltid det riktigste å skulle spille lengst mulig ut.
Jag ikke alltid flagget. I turneringer er ofte flagget plassert strategisk, bak en bunker, langt bak eller også ut til siden. Vurder hvor smart det er å gå for flagget. Trolig er det bedre å gå for en sikker plass på greenen.

Til slutt vil jeg ta fram noen læresetninger fra verdens beste spiller når det gjelder Management game; Jack Nicklaus. Han er trolig den beste spiller i verden gjennom tidene til tross for at han ikke var den beste i noen av de fysiske grenene av spillet. Ikke var han spesielt god i slå langt. Ei heller putte. Hans prestasjoner i bunker var så "dårlig" som 129 på rankinglisten. Allikevel var han den beste spilleren som noen gang har levet. Han var nemlig jevnt god i alt, og den beste i stategi. Han presset seg svært sjeldent til et hasardiøst slag. Han planla og vurderte hvert eneste slag. Brukte aldri mer enn 85% av full power i svingen. Han siktet for det meste mot midten av greenen. Sørget for å få en oppoverputt der det var ondulerte greener.

Er du i skikkelig trøbbel. Ta straffen først som sist og kom deg i spill igjen ute på fairway.
Fremfor alt - gjør en risikovurdering når dine evner settes på prøve.

Last modified onmandag, 01 juli 2013 21:22

Additional Info

  • FB comments:
More in this category: Hva liker du på innspill »
Back to top